„Tulburările de somn sunt o trăsătură bine cunoscută a bolilor hepatice care poate afecta semnificativ calitatea vieții. De obicei, cel mai frecvent motiv pentru trezirea între 1 și 4 dimineața este o problemă hepatică.
Este posibil să aveți o inflamație a ficatului sau o boală a ficatului gras, cunoscută și sub numele de boală hepatică grasă non-alcoolică”, spune doctorul hepatolog Alla Yuzhnova.
Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este de obicei inofensivă în stadiile incipiente, însă efectele pe termen lung ale bolii sunt departe de a fi inofensive.
NAFLD descrie prezența celulelor grase în ficat, care afectează majoritatea oamenilor într-o anumită măsură. Problemele apar atunci când aceste celule grase interferează cu funcționarea normală a organului, determinând acumularea de deșeuri toxice în organism.
Cu cât este mai mare amploarea acestei leziuni, cu atât este mai puțin probabil ca organul să se recupereze, ceea ce, în unele cazuri, poate necesita un transplant de ficat.
Tulburările de somn afectează între 60 și 80% dintre pacienții cu boli hepatice cronice. Cele mai frecvente manifestări sunt insomnia, reducerea eficienței somnului, somnolența diurnă și sindromul picioarelor neliniștite.
Atunci când ficatul este încărcat cu grăsimi stocate, nu mai poate curăța eficient organismul. Deoarece toxinele nu pot fi neutralizate și eliminate în siguranță din organism, riscul de boli degenerative crește.
„Ficatul gras coincide aproape întotdeauna cu rezistența la insulină și cu dezvoltarea diabetului de tip 2”, adaugă expertul.
Presupunerea că boala de ficat este cauza trezirii la o anumită oră provine din ceasul biologic. Ritmul circadian este „ceasul nostru intern” de bază, care asigură cooperarea armonioasă a tuturor organelor și sistemelor noastre biologice interne.
Între orele 1 și 3 dimineața, ficatul lucrează cel mai mult pentru a ne curăța și detoxifia organismul în timp ce dormim.