Romanca dezamagita de raspunsul CEC Bank privind despagubirea pentru banii de pe carnetul CEC.

O romanca a ramas uimita cand a aflat raspunsul primit din partea bancii dupa ce a incercat sa-si recupereze banii de pe carnetul de CEC.

Femeia a auzit de legea privind despagubirea romanilor care detin librete CEC cu dobanda si castiguri in autoturisme si a decis sa incerce si ea sa-si primeasca banii. Cu toate acestea, raspunsul primit din partea bancii a fost unul dezamagitor. Femeia urma sa primeasca de la banca suma inscrisa pe carnetul de CEC fara dobanda sau valoare actualizata.

Guvernul Ciolos a emis o ordonanta de urgenta prin care stabileste ca despagubirile vor fi facute sub forma unor titluri de stat emise pe numele CEC Bank si BRD. Legea nr. 19/2016 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 171 din 7 martie a.c., iar romanii isi pot recupera banii in aproximativ 2 luni de zile.

Pentru a intra in posesia titlurilor de stat, romanii trebuie sa faca o adresa catre Ministerul Finantelor Publice si alte doua catre BRD si CEC Bank.

Raspunsul la aceste solicitari ar trebui sa il primiti in cel mult 30 de zile. Romanii trebuie sa pregateasca un act de identitate valabil, acte de stare civila, procura speciala autentificata pentru a face dovada mandatului, certificat de mostenitor si alte documente legale, dupa caz, precum si declaratie pe proprie raspundere ca nu au incasat despagubirea pana acum.

Este important de mentionat ca faptul ca sumele depuse pe libretele de economii nu mai reflecta valoarea lor initiala nu poate fi imputat bancii. CEC Bank, ca de altfel orice banca, nu despagubeste, nu compenseaza si nu indexeaza sumele depuse de clienti pentru a le pastra puterea de cumparare din momentul depunerii si pana la restituire. In hotararea asupra cererii nr. 34746-97, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a statuat ca nu este ”o obligatie generala a statelor de a mentine, printr-o indexare sistematica puterea de cumparare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” si nici ”de a mentine constanta puterea de cumparare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”, respectiv ca titularii conturilor vazand ”eroziunea capitalului economist datorita inflatiei” care a afectat dupa 1989 toata populatia Romaniei ”ca urmare a tranzitiei la economia de piata” so ”conjunctura economica generala a tarii”, putear ”in orice moment sa obtina rambursare economiilor lor plus dobanda” agreata cu institutia de credit la semnarea contractului de depozit sau economisire.

In cazul in care romanii nu detin documentele necesare pentru a-si recupera banii, acestia pot apela la un avocat specializat in dreptul bancar si financiar sau la un consilier financiar. De asemenea, pot gasi si informatii utile pe site-urile bancilor, precum si pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. Este important ca romanii sa se informeze corespunzator si sa solicite despagubirile pe care le merita.