Rețeta originală descoperită într-o scrisoare veche de 100 de ani.

Rețeta de mititei de la Restaurantul CARUL CU BERE. București, 16 Iunie 1920

Stimate Domnule Ofițer!

Fiecare vizită a Domniei Voastre, la fel ca și cele ale tatălui Domniei Voastre acum 20 de ani, alături de onoratul Conu Iancu Caragiale, reprezintă nu doar o onoare pentru noi, ci și un eveniment deosebit pentru localul nostru. Prin urmare, vreau să vă arăt recunoștința mea, împărtășindu-vă, la dorința respectabilei Doamne soții, Doamna Măriuța Baciu, rețeta noastră secretă de preparare a mititeilor, care, după cum bine știți, sunt laudați în întreg Bucureștiul. În acest fel, vă arăt încrederea mea în Domnia Voastră, deoarece nu doresc să trădez sub nicio formă secretul delicioșilor noștri mititei, un secret pe care l-am primit de la marele Maestru Gastronom, D-l Tică Preoteanu, predecesorul meu în conducerea bucătăriei Carului. Aceeași rugăminte o adresez și onoratei Doamne soții, Doamnei Măriuța, cea mai desăvârșită gazdă pe care sunt bucuros să o cunosc. Perfecțiunea seratelor de cină din casa Domniilor Voastre, la care am avut privilegiul să particip, m-au determinat să vă dezvălui secretul celui mai prețios preparat culinar care ne onorează numele în capitală, în țară și peste hotare.

Mititeii sunt un produs culinar realizat din carne de vită, mărunțită fin, cu dimensiuni de aproximativ șapte-opt centimetri lungime și trei centimetri grosime, serviți fie ca gustare între mese alături de o halbă de bere, fie ca fel principal, fie ca mâncare de sine stătătoare. Originea lor este în Balcani, provenind inițial din Serbia, dar sunt întâlniți și în Grecia și Turcia, de unde au fost preluați de bucătăria românească. Așa cum îi spune și numele, sunt rulouri mici, fiind denumiți astfel și “mici”, în Regat, făcuți din carne și mirodenii, având menirea de a incanta gustul clienților. Se servesc proaspăt prăjiți pe grătarul încins, fie cu garnitură, fie la scobitoare, sub formă de gustare.

Pentru fiecare kilogram de carne se pregătesc mirodenii și condimente după cum urmează:

– 8 grame de piper proaspăt măcinat
– 12 grame de cimbru uscat și măcinat fin
– 4 grame de enibahar măcinat fin
– 2 grame de coriandru măcinat fin
– 2 grame de chimen turcesc măcinat fin
– 1 gram de anason stelat măcinat fin
– 8 grame de bicarbonat de sodiu
– 1 linguriță de zeamă de lămâie
– 1 lingură de ulei
– 1 căpățână de usturoi aromat

Pentru cantități mai mari de cinci kilograme, se adaugă pentru fiecare cinci kilograme suplimentare de carne, o cantitate suplimentară din mirodeniile menționate.