Pericolul din propriul dormitor: Mucegaiul de la uscătorul de haine pune sănătatea în pericol!

Îți usuci rufele în casă? Uite cât de rău te poți îmbolnăvi!

Cu toții am fost probabil avertizați de medici în privința modului în care ne uscăm rufele. Și, conform sfaturilor specialiștilor, sub nici o formă nu trebuie să le lăsăm la zvântat în casă pentru că ne putem îmbolnăvi de plămâni.

Faptul că vaporii care se ridică în timpul procesului de uscare a rufelor în cameră ne fac rău este deja știut. Însă doctorii atrag atenția asupra faptului că, procedând așa, ne putem îmbolnăvi de plămâni, mai exact de aspergiloză, o boală pulmonară infecțioasă provocată de o specie de fungi denumită Aspergillus fumigatus.Medicii din Statele Unite ale Americii avertizează că persoanele care își usucă hainele pe radiator pot dezvolta ciuperci și infecții pulmonare din cauza mucegaiului care se formează ca urmare a umezelii.

Ne băgăm boala în corp

“Eram obosită permanent și tușeam tot mai rău. Mult timp am ignorat.
Când am fost la medic, la început nu își dădea seama ce am. Apoi mi-a pus câteva întrebări despre casa mea și m-a anunțat că am aspergiloză pulmonară acută”, a povestit una dintre paciente care obișnuia să usuce rufele în dormitor pe un suport special.

Doctorul a avertizat-o că boala se poate croniciza, așa că femeia a înțeles că trebuie să nu mai recurgă la această tehnică după ce își spală hainele. În urma tratamentului, a observat o ameliorare considerabilă în privința stării sale de sănătate.

Deși pare un gest minor, experții trag un semnal de alarmă: ne putem îmbolnăvi grav dacă nu luăm măsuri. Hainele uscate pe radiator pot ridica nivelul de umiditate la peste 30 la sută și poate crea condiții ideale pentru dezvoltarea mucegaiului.

Studiile arată că un ciclu normal de uscare poate elibera în aer până la 2 litri de apă, care se vor împrăștia în încăpere. Această umiditate ridicată poate duce la apariția mucegaiului, care eliberează spori în aer, iar inhalarea acestora poate provoca afecțiuni respiratorii, alergii sau chiar infecții pulmonare.