Noua Lege a Pensiilor: viața bătrânilor se va schimba dramatic

Noua Lege a Pensiilor va aduce modificări semnificative, normele de aplicare fiind publicate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Românii care vor să iasă la pensie, în următoarea perioadă, pot afla câți ani trebuie să muncească pentru a primi pensia minimă.

Noua Lege a Pensiilor. Stagiul de cotizare pentru a primi indemnizația minimă

La începutul acestui an, indemnizațiile vârstnicilor au fost mărite cu 13,8 la sută. Însă, nu este singura majorare aplicată în 2024, urmând ca pensiile să crească din nou după recalcularea din septembrie.

Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, din decembrie 2023, românii pot afla în ce condiții vor ieși la pensie. Totodată, ei trebuie să știe care este stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de indemnizația minimă.

Conform reglementărilor, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Însă, în cazul celor din urmă, creșterea vârstei de pensionare se va face treptat, până în 2035, de la 63 la 65 de ani.

În ceea ce privește stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii, vorbim de o perioadă de 15 ani pentru bărbați și femei. Astfel, pentru a beneficia de pensia minimă, orice român va trebui să muncească cel puțin 15 ani.

„Este stagiul minim de cotizare, un lucru prevăzut în toate legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană. Este o prevedere pe care noi am avut-o și în legea actuală.

Atunci când contribui într-un sistem ai nevoie de o anumită perioadă de contribuție minimă. Pentru a putea avea beneficii ulterior din acel sistem. Acum la noi stagiul este de 15 ani, am păstrat acest stagiu minim, nu am crescut nici stagiul minim, nici stagiul standard”, a transmis fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.