Marcel Ciolacu, anunț excelent pentru toți românii

Prețurile, în scădere accelerată în urma plafonărilor PSD: România a ajuns cel mai ieftin stat din UE la alimente și băuturi nealcoolice

Ultimul raport Eurostat arată că România a devenit cel mai ieftin stat din Uniunea Europeană în ceea ce privește prețurile la alimente și băuturi nealcoolice. Politicile guvernamentale implementate de Marcel Ciolacu, premierul PSD, au dus la scăderea accentuată a prețurilor, sub media europeană, în ultimul an.

Conform datelor Eurostat, prețurile la alimente și băuturi nealcoolice din România sunt cu 74% sub media europeană, situându-se pe primul loc în Europa în această categorie. Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază și la energie au avut un impact semnificativ asupra prețurilor, determinând o creștere a consumului privat cu 9,5% în aprilie 2024 față de aceeași perioadă a anului anterior…Comparativ cu celelalte state europene, România se află pe locul întâi în ceea ce privește prețurile la alimente și băuturi nealcoolice, fiind urmată de Polonia, cu o diferență de 4 procente. Istoric, țara noastră are prețuri la bunuri și servicii cu 40% sub media europeană, ceea ce reflectă politica de protejare a puterii de cumpărare a românilor promovată de guvernul actual.

Intervențiile Executivului au vizat controlul creșterilor speculative de prețuri și menținerea stabilității economice, prin măsuri precum plafonarea prețurilor la energie, gaze, polițe RCA și alimente de bază. În contextul acestor schimbări, salariul minim a fost majorat de două ori în ultimul an, ajungând la 3.700 de lei, iar pensiile au fost indexate la începutul acestui an, cu o recalculare prevăzută pentru luna septembrie.

Impactul politicilor guvernamentale a fost resimțit și în economie, cu rata inflației ajungând la 5,1% în mai 2024. Aceste date reflectă consecințele directe ale măsurilor implementate pentru stabilizarea prețurilor și protejarea puterii de cumpărare a cetățenilor români.