Cum se fac și ce conțin cu adevărat crenvurștii: ”Nu cred că mai mănânc vreodată”

Amatorii de crenvurști s-au declarat dezgustați după ce un videoclip mai vechi, care arăta cum se prepară, a redevenit viral în online. 

Clipul video de pe YouTube, care a apărut inițial pe Discovery Channel în 2019, a reapărut pe social media.

În acesta, se arată cum crenvurștii sunt făcuți dintr-un amestec de porc, vită și pui, însă carnea nu este proaspăt preparată, ci provine din resturi și subproduse.

În timp ce unii entuziaști au declarat că video-ul îi face să ”poftească la și mai mulți crenvurști”, alții și-au pierdut apetitul după ce au aflat care este procesul de producție.

Gustarea, care este originară din Germania, trece mai întâi printr-un proces de mărunțire. La carnea tocată se adaugă resturi de carne de pui, amidon alimentar, sare și alte arome.

În compoziție, se sprayează apă și totul este amestecat într-un container încăpător. Producătorii completează cu sirop de porumb și îndulcitor. Pentru ca crenvurștii să fie suculenți, se pune din nou apă, iar altă mașinărie prelucrează compoziția de carne într-o emulsie fină.

Crenvurştii sunt tocătură din resturi de carne, tendoane, şoric, slănină, cu totul, până la 40 la sută grăsime, la care se pune şi carne dezosată mecanic sau carne MDM, o tocătură din resturi precum tendoanele.

Grăsimea din crenvurşti ne îngraşă şi creşte nivelul colesterolului. Crenvurştii mai conţin şi nitrit dar şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, care împiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisantă. Totodată, conţin şi monoglutamat de sodiu, sau E621, substanţă care face mâncarea gustoasă.

„Deşi par dietetici, crenvurştii au o calitate îndoielică şi sunt bogaţi în grăsimi şi aditivi. Alături de cârnaţi, salamuri, diferite tipuri de suncă îi găsim aproape zilnic în meniul copiilor, fie la gradiniţe, şcoli, fie la mesele de acasă.  Pe lângă restul aditivilor periculoşi au şi adaos mare de sodium, deloc bun pentru sănătate”, spune Liana Conţiu, nutriţionist– dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară.

Dezvăluirea șocantă, făcută de naratorul clipului, este că în doar 35 de secunde se prepară un șir de cârnați care ar putea acoperi parametrul unui stadion, de două ori!

Mai apoi, crenvurștii sunt trecuți printr-un duș de fum lichid, înainte de a fi mutați într-un cuptor. La final, aceștia sunt înmuiați în apă sărată pentru a se răci și a fi gata de împachetare.

Mulți dintre urmăritori au comentat vizavi de procesul de producție: ”Nu cred că mai mănânc vreodată”.

”Mă bucur că nu mănânc crenvurști de obicei”

”Este atât de scârbos procesul că nu o să mai mănânc niciodată”.

”Este motivul pentru care vreau să devin vegan, dar au un gust atât de bun”