Centralele pe gaz, o amenințare pentru buzunarul consumatorilor

Federația germană a Organizațiilor pentru Protecția Consumatorilor a emis un semnal de alarmă cu privire la instalarea de noi centrale pe gaz în locuințe, subliniind creșterea dramatică a costurilor.

Acest avertisment vine în ciuda planurilor de interzicere a centralelor pe gaz, o măsură pe care guvernul german încearcă să o promoveze pentru a reduce impactul asupra mediului înconjurător.

Președintele VZBV, Ramona Pop, a declarat într-un interviu acordat cotidianului Rheinische Post: „Nu putem decât să tragem un semnal de avertisment față de instalarea de sisteme de încălzire pe gaz. Prețurile la gaze și petrol vor crește, la fel ca și prețurile pentru emisiile de CO2 generate de combustibilii fosili.”

Centralele pe gaz, în centrul unui conflict legislativ

Coaliția guvernamentală din Germania se confruntă cu neînțelegeri în privința unei legi controversate care urmează să interzică instalarea majorității centralelor pe petrol și gaze începând din 2024. Deși măsura are ca scop protejarea mediului înconjurător, ea ridică probleme semnificative în ceea ce privește costurile și accesibilitatea pentru consumatori.

Se estimează că jumătate din locuințele din Germania sunt echipate cu centrale pe gaze. Însă instalarea pompelor de căldură, considerate a avea un impact mai mic asupra mediului înconjurător, este extrem de costisitoare. Această situație îi îngrijorează pe mulți consumatori, care nu își permit să facă astfel de investiții majore într-un timp scurt.

O altă problemă semnalată de Ramona Pop este legată de creșterea prețurilor pentru emisiile de CO2. Guvernul federal a anunțat că acestea vor fi majorate din nou în 2024, ceea ce va avea un impact direct asupra consumatorilor. „În 2024, prețul pentru o tonă de CO2 ar urma să crească cu 17%, ajungând la 35 de euro,” a afirmat președintele VZBV.